Brandemeer

Soms moet je gewezen worden op een natuurgebied omdat het anders aan je aandacht ontsnapt. Het Brandemeer is er zo’n eentje.

De Rottige Meente en het Brandemeer vormen in Zuid-Friesland de uitloper van de beroemde laagveengebieden Wieden en Weerribben. Het gebied is gelegen tussen de riviertjes de Linde en de Tjonger.

Het natuurgebied het Brandemeer in Weststellingwerf bestaat uit twee van elkaar gescheiden delen, het Brandemeer (het oostelijk deel) en het moerasgebied bij de Helomavaart. Samen bedraagt de oppervlakte zo’n 450 hectare bestaande uit petgaten, rietlanden en graslandpercelen.

Het gebied grenst aan de Rottige Meente   

 

Wandelen en fietsen

Rondom het Brandemeer zijn wandel- en fietspaden aangelegd. Er zijn dus ook verschillende wandel- en fietsroutes te vinden. Van kleine tochtjes tot lange avonturen. Je kan je route ook heel makkelijk uitbreiden naar andere natuurgebieden, want uitgekeken raak je hier nooit.

 

Voor natuur-, vogel- en fotoliefhebbers is het een heerlijke omgeving! Door de afwisseling van water en droge plekken kent het Brandemeer een grote variatie in leefgebieden. Met een beetje geduld zijn er vele soorten vogels, insecten en andere dieren te zien. 

Met deze wandelroute kun je het brandemeer ontdekken. Een recht pad met water aan de linkerkant water. Ruige natuur en rijke flora en fauna kom je tegen gedurende de route.

 

Je kan je fiets route langs het brandemeer prima combineren met een tocht langs de Rottige Meente. Verrassend is daarbij de tocht door het veengebied over soms smalle (planken)paadjes. Al met al stiekm heel erg de moeite waard.

 

Wil je je tocht nog verder uitbreiden? Bijvoorbeeld langs het langs de Tjonger

Ook dat kan want langs de Tjonger lopen verschillende paden en wegen, die je kunt bewandelen of fietsen. Het fietspad wordt onderbroken door een pontje over de Tjonger, waar het tijd is voor een gymnastiekoefening want je moet even flink zwengelen om de pont aan jouw kant te krijgen. Van daaruit kun je prachtig verder fietsen, onder andere langs het Tjeukemeer.

Adres

Brandemeer

Oldelamer

Brandemeer Oldelamer