Weststellingwerf

Rust en ruimte, luwte en weidsheid

Dit zal je vinden wanneer je gaat genieten van ons mooie Weststellingwerf. Wij zijn hier zo Stiekm Trots op, dat wij dit vaak vergeten te vertellen en soms…. Vinden wij het zo vanzelfsprekend dat wij het zelf even niet zien.

 

Het is Friesland, maar ook weer niet

Geen kolonie, maar toch wel. Een tikje Overijssel vanuit het Zuiden, maar toch niet. Met een taal die best lijkt op Drents, maar dan wel heel ver weg. 

Ofwel: deze oude boerenrepubliek met haar eigenzinnige inwoners vind je in het Zuiden van Friesland op het "drieprovinciepunt" met Drenthe en Overijssel, zoals 'wij' zeggen het laand tussen de Lende en de Tjonger. Wolvega en Noordwolde zijn de grootste van de 26 dorpen en omgeven door mooie, soms een beetje verstopte natuurgebiedjes. Eigenlijk als de inwoners zelf, we praten er niet over maar stiekm vieren we iedere dag een beetje vakantie 😉

 

Fries Gallië

Grofweg kun je zeggen dat Weststellingwerf aan de noordkant van zich van Friesland afscheid door de rivier de Tjonger (Tsjonger) en aan de zuidkant loopt de rivier de Linde (De Lende). Hiermee is het Friese Gallië, ons Weststellingwerf, waar wij  Stiekm zo Trots op zijn hystorisch vastgelegd.

 

Aan de ene kant.. water en moeras: De Westkant

De gemeente met aan de westkant de Grote Veenpolder (of Groote Veenpolder). De Westhoek die schuurt tegen de Oude Zuiderzee is mooi om te verkennen met de kano. Natuurlijk kan je ook verdwalen door het mooie natuurgebied De Rottige Meente. Hier ontdek Molen de Rietvink aan de Van Helomavaart en naast deze molen vind je Bed & Breakfast De Laatste Stuiver. Deze ligt op een geweldig idyllisch plekje. De mooie natuur met de huisjes van de Rottige Meente is gedetailleerd vastgelegd met penceel door de reeds overleden Benno Pen.

 

Ook het natuurgebied de Braandemeer (brandemeer), tegen de Tjonger aan is een wandeling meer dan waard. Een tip: trek stevige schoenen of laarzen, want grote kans dat het drassig is. 

 

Aan de andere kant, bos en heide: De Oostkant

Noordwolde met de Spokedam en het gebied achter Noordwolde, richting Vledder, Oosterstreek en Boyl is heerlijk bosrijk. Hier kom je wandelen of fietsend heerlijk tot jezelf óf ga je juist actief sporten zoals  mountainbiken, paardrijden. Kijk eens aan de Vallaatweg, deze oude weg is nog een onverharde weg tegen Noordwolde aan, ga langs de Kloostertuin. Mooi en puur en uniek!

 

Noordwolde met het koloniale verleden en de rotangeschiedenis is mooi om te ontdekken. Het Vlechtmuseum in Noordwolde en Het Museum De Proefkolonie in het aangrenzende Frederiksoord zijn echte aanraders om te bezoeken

 

Bij de T-splitsing op de Stellingenweg bij Nijeholtpade kun je aan de zuidzijde ook wandelen richting de Linde. In de winter is hier de ijsbaan van Nijeholtpade, stiekm verstopt in het bos. Ook vind je in Nijeholtpade de Theetuin, daar waar je heerlijk kan genieten van heerlijke huisgemaakte lekkernijen.

 

 

 

 

Downloads