Wolvega

Wolvega

Stiekm waren het enorme wolvenjagers in de Gouden Eeuw en daar dankt het grootste dorp van Weststellingwerf haar naam aan. Oorspronkelijk "Wolwagham", later Wolvega. Of het nu echt naar de wolven vernoemd is? Dat zullen we niet zeker weten. Een interessant stukje met meer geschiedenis lees je op Wikipedia

 

Wolvega heeft zo'n 13.000 inwoners en breidt nog altijd uit met prachtige woonwijken, zoals aan natuurgebied De Linde.

Stiekme ondernemers hebben mooie winkels in het centrum, op de bedrijventerreinen vind je zowel de Doe-het-zelfzaken als een aantal internationale bedrijven.

Natuurlijk is Wolvega ook bekend om de paardensport met onder andere de drafbaan: Victoria Park en de grootste woonwinkel: Home Center.

 

Lindewijk - Mooi wonen in Wolvega

De nieuwe wijk aan het water en aan de rand van Wolvega heet De Lindewijk. Wil je in Wolvega gaan wonen, laat je dan zeker informeren over deze mooie nieuwe wijk. Wolvega heeft een zeer gunstige ligging. Het ligt aan de snelweg de A32 en de spoorlijn Zwolle-Leeuwarden ligt Wolvega. In een uur rijden ben je al in Amsterdam!

 

De Nieuwe Aanleg

Ten zuiden van Wolvega aan de weg naar De Blesse is er nog het in 1839 in de Engelse landschapsstijl aangelegde  wandelpark 'De Nieuwe Aanleg', naar een ontwerp van de vermaarde Friese landschapsarchitect Lucas Pieter Roodbaard. Het is heerlijk wandelen of vissen in dit mooi aangelegde park aan zuidkant van Wolvega. Wil je verder wandelen? Richting De Blessebrug is een Wandelpad aangelegd wat vernoemd is naar deze architect: Het Roodbaardpad heeft een uitkijkheuvel met bankjes en is rolstoelvriendelijk.

 

Basis- en voortgezet onderwijs in Wolvega

Voor het volgen van zowel basis- en voortgezet onderwijs biedt Wolvega in meerdere opzichten een zeer ruim scala aan mogelijkheden. Wat het openbaar vervoer betreft zijn er legio mogelijkheden in de richting van Heerenveen, Steenwijk, Oosterwolde, Noordwolde en de Westhoek van de gemeente Weststellingwerf.

 

Kerk op de hoogte - een Rijksmonument

De Nederlandse Hervormde Kerk in Wolvega ligt op een terp. In Wolvega en omstreken wordt deze kerk "De Kerk op de Hoogte" genoemd. Omdat de kerk op een terp gebouwd is en daarmee dus wat hoger staat als de rest van de gebouwen, is de kerk een opvallende verschijning in het straatbeeld.

 

Boven de ingang aan de zuidzijde is een steen in de muur gemetseld waarop de onderstaande regels staan: Anno 1646 Als Titan Julium den vierden Dach ontweide, Ontflonckte deze kerek Door ijver in Gods geest, Ons Grietman Dirck van Baerdt de eerste steen hier leide, Tot nadenck van zijn handt Maer Christi Ere meest.

Het Orgel van de kerk

Een belangrijk en mooi onderdeel van de kerk is het fraaie orgel, deze dateert uit 1733 en werd vervaardigd onder "directie" van Jr. Duco van Haren. De herinnering aan deze Duco van Haren vinden we eveneens bij zijn rouwbord uit 1742, dat aan de linker- of noordzijde hangt als men de kerk binnenkomt. Aan de andere zijde hangt een rouwbord voor Willem van Haren uit 1728. De familie Van Haren heeft een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van Wolvega. De grafkelder van de familie Van Haren bevindt zich ook in deze kerk. 

Een andere bekende familie in Wolvega is de familie Sickenga. Deze familie heeft de Hervormde Gemeente veel geholpen, getuige het Bejaardencentrum Sickenga Oord. Bron: https://pkn-wolvega.nl